Cordyceps (Kordiceps)

Sadrzaj:

 

Znastvena klasifikacija 

Cordyceps u prirodiGljive Cordyceps Sinensis (od 2007. Ophiocordyceps sinensis) i Cordyceps Militaris su entomopatogene gljive (žive kao nametnici na insektima) koje pripadaju rodu Ascomycota (Grčki: ἀσκός (askos) "vreća") unutar kraljevstva Gljiva (Fungi). Ovom rodu pripada preko 400 vrsta do sada identificiranih gljiva.

Stanište

Iako je stanište gljiva iz ovog roda najčešće u toplim i vlažnim dijelovima svijeta, Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris rastu u umjerenijim/hladnijim klimama Euroazije. Cordyceps Sinensis je najčešći na području Tibeta (lokalni naziv: Yarsagumba), Kine, Nepala i Butana, dok se Cordyceps Militaris pronalazi i u Europi i Sibiru, gdje je npr. u oblasti Novosibirsk na nekim mjestima pronađeno i po 20 primjeraka po m2. Primjerci ove gljive se mogu pronaći i u Hrvatskoj.

 

Životni ciklus i razmnožavanje

Gljiva  Kordiceps živi kao nametnik na insektima, najčešće na gusjenicama moljca (lat. Hepialus armericanus Oberthur) ili dudovog svilca (lat. Bombyx mori). Nakon što se insekt zarazi sporama gljive on nastavlja živjeti sve dok se ne zakukulji i postigne masu koja je gljivi dovoljna da razvije plodno tijelo koje će poslužiti za sazrijevanje i izbacivanje novih spora iznad površine tla. Nakon što je zaražen, kukac traži mjesto sa povoljnim
mikroklimatskim uvjetima za razvoj plodnog tijela gljive Kordiceps te se tamo zakukulji nakon čega ga gljiva nametnik ubija. Dok se kod nekih vrsta iz ovog roda, npr. Cordyceps unilateralis, napadnuti kukac (mrav)  penje u krošnje drveća prije smrti da bi gljivi osigurao što bolje širenje genetskog materijala, u slučaju Militarisa i Sinensisa kukac se ukopava ispod lišća i mahovine koji mu osiguravaju povoljnu vlagu i temperaturu. S druge strane, neke vrste termita i mrava su razvile sposobnost detekcije zaraženih jedinki koje nakon otkrivanja ubijaju i odnose iz mravinjaka. Isječak iz BBC-ovog dokumentarca možete pronaći ovdje.

 

Životni ciklus gljive iz porodice Cordyceps

Tradicija, popularnost i problemi

Branje Cordycepsa Svoju popularnost gljive Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris duguju tradiciji korištenja u medicinske svrhe dugoj tisuću godina, mnogim medicinskim istraživanjima(vidi: Cordyceps Ljekovitost) koja potvrđuju njihova svojstva ali i uspjehu Kineskih atletičara koji su na Nacionalnom natjecanju u Pekingu 1993. oborili 5 svjetskih rekorda zahvaljujući uzimanju Cordycepsa (barem je tako tvrdio njihov trener Ma Junren).
Porastom popularnosti porasla je i potražnja, a zbog iznimno ograničenih količina, porasla je i cijena. U razdoblju od 1980. do 2012. cijena gljive je porasla sa 300USD na preko 4000USD što je nomadskom narodu koji živi na području njihova rasta donjelo novi izvor zarade i prosperitet, ali i probleme u obliku borbi za područja branja koje ponekad imaju i smrtonosan ishod.

Umjetni uzgoj

Budući da je rijedak u prirodi, a vrlo tražen na tržištu u znanstvenim je krugovima započela intenzivna potraga za metodama umjetnog uzgoja Cordycepsa što im je nakon nekog vremena i pošlo za rukom.
Cordyceps se danas uzgaja na raznim vrstama supstrata; od direktnog uzgoja na insektima, preko supstrata baziranih na brašnu od Dudovog svilca, pa do supstrata koji nisu bazirani na dodatcima životinjskog podrijetla.

Proizvodi na tržištu - Gdje kupiti Cordyceps (Kordiceps) i u kojem obliku?

Jednostavnom pretragom interneta prosječan će se kupac uvjeriti u vrlo veliku ponudu raznih proizvoda baziranih na gljivama Cordyceps Sinensis i Cordyceps Militaris, a generalno se mogu podijeliti na dvije vrste:
-Proizvode od plodnog tijela gljive
-Proizvode od micelija gljive

Cordyceps Militaris na kukcu

Proizvodi od plodnog tijela gljive

Ovo je klasični način prodaje svih vrsta gljiva, a najčešće i najsigurniji za kupca jer sama gljiva dolazi u svom prirodnom obliku čime je identifikacija, a time i sigurnost u kvalitetu proizvoda, olakšana. Plodno tijelo je, osim kod npr. tartufa, nadzemni dio gljive, njen plod.
Plodno tijelo Cordycepsa je moguće ali vrlo komplicirano dobiti umjetnim uzgojem pa metode umjetnog uzgoja nisu dovele do znatnog smanjenja cijena na tržištu za ovu vrstu proizvoda.
 

Proizvodi od micelija gljive

Iako je za prosječnog čovjeka pojam gljive najčešće vezan za ono što mi gljivari nazivamo plodnim tijelom,Primjer micelija živo biće koje ustvari daje taj plod se u kraljevstvu gljiva naziva micelij. 

Nekima je to stran pojam ali sigurno svi znaju sto je micelij, barem svi oni koji su u životu digli vlažnu staru granu sa zemlje ili razmaknuli vlažno lišće u šumi i primjetili mrežu tankih bijelih niti koje se prostiru po njima.

Pri kupovini proizvoda od micelija treba imati na umu više stvari. Prva je kvaliteta. Većina prodavača za koje mi znamo svoj proizvod jednostavno uvoze iz Kine, prepakiraju ga i prodaju po višim cijenama. Kada se uzme u obzir da je u Aziji vrlo dostupno brašno od dudovog svilca i da se ono koristi kao primarni dodatak supstratu koji, nakon što ga proraste micelij, postaje finalni proizvod, lako je zaključiti da konzumacija mljevenih insekata postaje vrlo realna mogućnost.
Iz ovog razloga Američka agencija za lijekove (FDA) na američkom tržištu dopušta plasiranje samo proizvoda koji su pogodni za konzumaciju od strane vegetarijanaca.
Drugi važan kriterij je količina, a time i cijena. Pri kupnji bilo kojeg proizvoda je potrebno obratiti pažnju na stvarnu količinu koju dobivate kupovinom.

Naš proizvod

Tijekom 2010. godine uspjeli smo preko kontakata u inozemstvu doći do micelija gljive Cordyceps Militaris, te smo zadnje dvije godine radili na proizvodu koji bi bio kvalitetan i cjenovno dostupan.
Jedna od garancija da je naš proizvod uzgojen na vegetarijanskom supstratu je i činjenica da je jedan od partnera u firmi vegetarijanac koji se trudi proizvesti proizvode prvenstveno za vlastitu konzumaciju, a to nam je i misao vodilja u radu:

 Proizvoditi kao da proizvodimo za sebe i svoje obitelji, jer to je ono što prvenstveno i radimo.-Kupi Cordyceps Militaris(Kordiceps) u prahu-

 

 
 

Naši ostali proizvodi:

Shiitake u prahu

Stupić za uzgoj Shiitake gljive

  

 

Trebate još informacija ili nam želite pomoći unaprijediti ponudu? Ispunite upitnik i pošaljite ga.
Da li ste našli informaciju koju ste tražili? (*)


Molimo izaberite neku od ponudjenih opcija.
Recite nam više o onome što vas zanima.. (*)
Niste ništa upisali
Vaše cijenjeno ime: (*)
Invalid Input
Vaš e-mail: (*)
Email koji ste upisali nije točan.
Želite odgovor? (*)

Molimo izaberite neku od ponudjenih opcija.
Upišite tekst sa slike u kućicu pokraj slikeUpišite tekst sa slike u kućicu pokraj slike   Učitaj novu sliku
Pokušajte ponovno, tekst sa slike nije dobro prepisan

 

Povratak na glavnu stranicu